GRiSO ghetto
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

12425 - Established June, 2013 - all GRiSO, all the time...

HomeRegisterLog in

Idle light?!?

Go down 
2 posters
AuthorMessage
Yahu
Tanabuso
Tanabuso
Yahu

Idle light?!? Empty
PostSubject: Idle light?!?   Idle light?!? Icon_minitime1Sun Sep 22, 2024 12:30 pm

Dzień dobry. Chciałbym zasięgnąć rady, bo trudno będzie mi znaleźć temat na forum, o ile w ogóle był już poruszany. Mój problem zaczął się wczoraj, gdy próbowałem odpalić GRiSO 1200 2012, akumulator był trochę za słaby i w efekcie nie mogłem uruchomić silnika, podłączyłem power bank motocyklowo-samochodowy i spróbowałem ponownie, ale motocykl odpalił tylko na chwilę, a potem zgasł, strzelając w tłumik, jakby był już napełniony paliwem. Wymieniłem go na zapasowy akumulator i również nic się nie zmieniło. Postanowiłem więc wymienić świece zapłonowe i wtedy motocykl odpalił bez problemu. Z żoną wybraliśmy się na wycieczkę na długą pogawędkę ze znajomymi. Wieczorem GRiSO miał mały problem z ponownym uruchomieniem silnika, ale po 2 próbach odpalił i wróciliśmy do domu. Na miejscu, gdy motocykl był jeszcze ciepły, spróbowałem go od razu po wyłączeniu i odpalił od razu i bez problemu. Więc zaskoczenie, które mnie spotkało dziś rano strasznie mnie zawstydziło, bo chcąc odpalić silnik, zauważyłem brak kontrolki biegu jałowego na desce, a motocykl mógł się przewrócić, bo jak każdy zawsze zostawiałem go na biegu jałowym, majstrowałem przy dźwigni zmiany biegów, czasem zielona kontrolka biegu jałowego migała i gasła, próbowałem przekręcić kluczyk w stacyjce do skrajnych pozycji i efekt był podobny, czyli brak kontrolki i brak możliwości odpalenia Sad, przestawiałem też stopkę boczną, co ogranicza jazdę z wysuniętą nogą, a także włączałem i wyłączałem czerwony przycisk wyłączania pod prawym kciukiem. Wszystkie próby jak dotąd poszły na marne, bo nawet jak na chwilę zapaliła się zielona kontrolka i raz udało mi się odpalić silnik, ale po jej wyłączeniu problem wraca Sad???. Więc mam do Was prośbę, jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem, lub zna jego możliwą przyczynę, o podzielenie się ze mną jakąś radą i ustną pomocą, bo może łatwiej będzie mi znaleźć przyczynę. Czy mogło się tak stać, jak podejrzewam, kręcenie rozrusznikiem przy niskim napięciu akumulatora, co spowodowało uszkodzenie elektroniki i zablokowało rozruch, z powodu braku sygnału do kontrolki biegu jałowego, uruchomienie silnika? Czy usterka może leżeć po stronie ECU?, moim zdaniem?. Na płycie nie ma czerwonego trójkąta ostrzegawczego i nie ma informacji ani błędów dotyczących awarii??? Dzięki za odpowiedź. Dobranoc i pozdrowienia dla wszystkich

Yahu likes this post

Back to top Go down
beetle
GRiSO Capo
GRiSO Capo
beetle

Idle light?!? Empty
PostSubject: Re: Idle light?!?   Idle light?!? Icon_minitime1Sun Sep 22, 2024 2:31 pm

The neutral switch is a known issue. The connector isn't very good, and it's difficult to get at.
This thread may help: [You must be registered and logged in to see this link.]

--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
.

.
[You must be registered and logged in to see this image.]
.
In GRiSO we trust!
.

Yahu likes this post

Back to top Go down
https://www.griso.org
Yahu
Tanabuso
Tanabuso
Yahu

Idle light?!? Empty
PostSubject: Re: Idle light?!?   Idle light?!? Icon_minitime1Sun Sep 22, 2024 3:59 pm

chrząszcz wrote:

Przełącznik neutralny to znany problem. Złącze nie jest zbyt dobre i trudno się do niego dostać.
Ten wątek może pomóc:   [You must be registered and logged in to see this link.]

Bardzo dziękuję Chrząszczu za tak szybką i wesołą odpowiedź, myślę, że to na pewno będzie problem, a motocykl nie odpala z wciśniętą dźwignią sprzęgła, bo mam uszkodzoną wtyczkę przy dźwigni.. Myślę, że może znalazłbym ten temat bez tak długiego opisu i nawet pomyliwszy miejsce, w którym szukałem pomocy, ale na forum pojawiają się komplikacje z problemem tłumaczenia i czasami znalezienia odpowiedniego działu i wątku, dlatego proszę o pomoc i zajmuję Twój cenny czas. Jeszcze raz bardzo dziękuję i życzę miłego dnia i wieczoru. Kłaniam się nisko do pasa i życzę dużo zdrowia i radości każdego dnia. Jan z Polski. every day. Jan from Poland.😊

beetle likes this post

Back to top Go down
Sponsored content

Idle light?!? Empty
PostSubject: Re: Idle light?!?   Idle light?!? Icon_minitime1

Back to top Go down

Idle light?!?
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Electrical Problem - No rear light or tag light